Merhaba Ziyaretçi; Bugün Saat
Kamader 6.ulusal Sazan Balığı Tutma Yarışması Şartnamesi

Tarih                :  30-31 Ağustos, 01-02 Eylül 2012

Yer                   :  Tahtalı (İshakçılar) Baraj Gölet’i Derince / KOCAELİ

Yarışma saat   :  30 Ağustos 2012 Perşembe günü saat 13:00 – 02 Eylül 2012 Pazar günü saat 11:00 saatleri arası yapılacaktır.

AMAÇ;

Bu yarışma, sportif sazan balıkçılığı ve modern sazan avcılığını kamuoyuna tanıtmak, amatörlük ruhunu geliştirmek,

çevreye ve yaban hayatına karşı sorumlu bir şekilde yürürlükteki kanun, tüzük, yönetmenlik ve tebliğlere uyulmasını sağlamak, yarışma heyecanı ile olta balıkçılarını bir araya getirerek, onları kaynaştırmak, yarışma kültürü, paylaşım ve yardımlaşma anlayışını geliştirmek amacıyla düzenlenecektir.

YARIŞMA KURALLARI

1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu, Su Ürünleri Yönetmeliği ve 2/2 Numaralı Amatör (Sportif) Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ hükümlerine uyulacaktır.

1. Yarışma tek bir tür için yapılacak olup, bu tür “Sazan” balığıdır. Kabul edilecek asgari balık ağırlığı 1.500 gr. dır.  Bunun altında olan balıklar değerlendirmeye alınmayacaktır.

2. Her takım daha önceden tespit edilerek numaralandırılmış avlanma bölgelerini, kura çekerek belirleyecek (suya 5 metre cepheli iki sektör arası da 16 metre olan alan) ve o alanda yarışacaktır. (gerek görüldüğü takdirde sektör sayısı, mesafesi azaltılabilir veya artırılabilir).  Balık avı sadece belirlenen bu sektör içinde yapılabilir. Bu bölgenin dışına olta atmak ve avlanmak yasaktır.  Yarışmacılar kendi sektör alanını istedikleri gibi kullanabilirler. Bu alana takım üyeleri ve görevliler dışında diğer yarışmacıların her ne surette olursa olsun girmesi yasaktır. Yarışmacılar  sektörleri dışında da sessiz ve dikkatli hareket etmelidir. Yarışmacılar kıyıya dik atış yapmak zorundadır.  Aksi halde oltaya takılan balığın çıkarılması esnasında komşu takımlardan herhangi bir takımın oltalarına takılarak, dolaşması veya zarar vermesi durumunda tutulan balık değerlendirmeye alınmayacaktır. Yarışmacılar sadece balığı kepçelemek ve hakemler tarafından ölçümü yapılan balığı geriye iade etmek için suya diz hizasına kadar girebilir. Kepçeyi sadece balık tutan takımın yarışmacıları kullanabilir. Yarışmacıların dışarıdan yardım alma hakkı yoktur. Her takımın Kepçe, Sazan yatağı ve sazan livarı (carpsack) balıklara uygun büyüklükte olmalıdır. Ebat ve kaliteleri de balığın güvenliğini sağlamalıdır. Takımlar tuttukları balıkları uygun kepçe ile sudan alıp, sazan yatağına koyup (sazan yatağı balığı koymadan önce ıslatılmalıdır) hemen hakemlere bildirecek ve yapılacak ölçüm, tespit işlemi sonrası balık canlı ve iyi durumda, azami dikkatle suya iade  edilecektir.

3. Kuralar kayıt sırasına göre 30 Ağustos Perşembe günü saat: 13:00’de çekilecektir. Kuraya geciken takımlar kalan numaralardan kurasını çekerek yarışma kulvarını belirleyeceklerdir.

4. Takımlar en az 2, en fazla 3’er kişiden oluşabilecek  olup, üçüncü kişi, iki asıl yarışmacının ihtiyaçları, kamp alanı ile iletişimi ve diğer ilgili konularda yardımcı olmak için sektörde bulunacaktır. Takımların yarışmaya başlayabilmesi için her iki asıl yarışmacının, yarışma alanında olması gerekir, Ancak oltaları kullanma yetkisine sahip olan 2 asıl yarışmacıdan herhangi birinin, herhangi bir nedenle yarışmayı kendi isteğiyle terk etmek zorunda kalması halinde, üçüncü yarışmacı asıl yarışmacı olarak yarışmaya devam edebilecektir. Hakemlerden izin alınmadan yarışma alanı terk edilemez. Takım üye sayısı Bir’ e düştüğünde o takım için yarışma sona erer. Takım üyelerinden iki asıl yarışmacının herhangi bir sebeple sudaki oltalarını çekerek yarışma alanını, sektörden sorumlu hakemlere bilgi vererek terk etmesi durumunda takım için yarışma sona erer ve o ana kadar tuttukları balıklar değerlendirmeye alınırlar.

5. Hayvansal kökenli canlı veya ölü yem ve metal yemlerin kullanımı kesinlikle yasaktır. Sadece un karışımları, hamur karışımları, tohumlar (Mısır, Buğday, Nohut vb.) boili ve pellet kullanılabilir. Yemleme elle, sapanla, tek veya çift elle atılabilen kobra, üç ayaklı büyük sapanla (atma gücü tamamen lastiklerin gerilmesiyle oluşan güçten kaynaklı olmalı), suda eriyen eni 50 mm ve uzunluğu 200 mm’ den büyük olmayan poşet veya kese, uzaktan kumandalı yemleme botu, yemleme roketi, fırlatma çubuğu gibi vasıtalar ile diğer yarışmacıları rahatsız etmeyecek şekilde yapılabilir. Bu yemleri içeren topların azami büyüklüğü 40 mm’ dir. Balçık, betonlu karışımlar, fider ve üstüne hamur uygulanabilen ağırlıkların kullanımı kesinlikle yasaktır. Ayrıca suda kalarak doğaya zarar verecek poşet, çuval vb. araçlar ile yemleme yapılması yasaktır. Akşam 19:30’dan sabah 05:30 saatleri arasında yemleme yapmak  yasaktır. Sadece tek elle kullanılan kobra ve sapan ile tekli yem atılabilir. Yemleme botu(Bait-Bot) kullanan takımlar yemlemenin yasak olduğu saatler  arasında olta bırakma ve yemleme işlemi yapamayacaklardır.

6. Takımlar çok sayıda olta donatabilir, fakat aynı anda en fazla 4 adet oltayla avlanabilir. Yedek oltaların sektör içinde bulundurulmaları yasak olup, yan tarafta veya arka kısımda  dik bir şekilde durmalıdır. Marker olta kamışları kolayca tanınmalı ve av yapılan olta yakınına konulmamalıdır.  Avlanma bölgesi ışıklı dahi olabilecek 2 marker ile işaretlenebilir. Bu markerler İşaret Çubukları ile belirlenen avlanma bölgesi içerisinde olmalıdır. Yarışma boyunca markerler suda kalabilir, fakat yarışma sonunda sudan çıkartılmalıdır. Şamandıralı olta kullanımı yasaktır.

7. Her oltada tek iğneli, yem kanca dışında olacak şekilde (hair rig) montajların kullanımı  mecburidir.

Kullanılacak en küçük ağırlık 50 gramdır. Olta koptuğunda kullanılan montaj balığın ağırlıktan kolayca kurtulması sağlanmalıdır. Aynı zamanda kullanılan sistemlerin atış esnasında kopmayı önleyen ‘anti-shock’ olması gerekir.Kasti olarak yapılan ‘at-çek’ kesinlikle yasaktır.

8. Yarışmada ateş yakmak, suya ışık tutmak, alkol almak, bağırmak, yüksek sesle konuşmak yasaktır. Yarışmacılar mümkün olduğunca sessiz olacaklardır.

9. Yarışmacılar, yarışma esnasında araçlarını gereksiz yere kullanarak diğer yarışmacıları rahatsız etmemelidir. Geceleri acil bir durum olmadığı sürece görevli arabaları hariç araç hareketleri yasaktır.

10. Yarışma 72 saatlik tek turda yapılır. Yarışmanın kesilmesi gereken mecburi durumlarda (gök gürültülü ve şimşekli fırtına) eğer yarışma başlangıcından 48 saat geçmiş ise yarışma yapıldı sayılır.

KURAL İHLALLERİ VE CEZALAR

Cezalar :
a) 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9’ncu maddelerin ihlalinde önce Sözlü uyarı, yarışmacıların kural ihlallerine devamı halinde 1. sarı kart ve 2. sarı karttan diskalifiye edilebileceklerdir.

b) yarışmadan atılma : tedbirsiz davranarak veya kasti olarak tutulan balığa zarar vermek yada ölümüne sebep olmak, hakemlerin ve yarışma komitesinin uyarılarını dikkate almayarak mukavemet etmek, komşu takımları bilerek ve kasten rahatsız etmek, tedbirsiz davranarak kendi sağlığını ve yarışmadaki diğer kişilerin can güvenliğini tehlikeye düşürecek hareketlerde bulunma ve (a) bendindeki maddelerin tekrar ihlalleri halinde yarışmadan atılır.

c) Yarışmadan atılan kişi ve takımların bu cezaları sonraki yarışmalarda sabıka olarak değerlendirilerek diğer yarışmalara katılmaları gözden geçirilecektir.

BALIĞIN TARTILMASI

1. Balığın tartılması her yarışma bölgesinde bulunacak olan hakemler tarafından tartım testi yapılmış hassas tartılarla gr. (gram) cinsinden yapılır.

2. Tartım yapma işlemi hakemlerin sack’ları ile yapılır. Her tartım öncesi bu sack’lar ıslatılmalı ve tartının buna göre darası alınmalıdır. Hakemler ve balığı tutan yarışmacıların yanında  komşu takımdan bir şahit tartmanın doğru yapıldığından emin olmak için tartma işlemini takip edebilir. Tartım sonuçları hakemler tarafından protokole okunaklı yazılmalıdır.

3. Tartma esnasında yarışmacılardan birisinin bulunması yeterlidir Yarışmacı tartmanın doğru yapıldığını ve doğru olduğunu protokolü imzalayarak teyit eder. İmzalar atıldıktan ve hakem gözetiminde balık suya iade edildikten sonra balığın ağırlı ile ilgili itirazlar kabul edilmez.

YARIŞMA İKİ DALDA YAPILACAKTIR.

1. DAL: En büyük balığı tutmak için yarışılacaktır. Bu dalda değerlendirmeye alınacak balıkların ağırlıkları

5 kg.dan daha az olamaz. Bu dalda, değerleme ölçüsü ağırlık (kg.) belirleyici kıstas olacaktır. Aynı ağırlıkta balık tutulması halinde  boy (cm) ölçümlemesi yapılarak birinci belirlenecektir. 1. dalda sadece birincilik ödülü verilecektir.

2. DAL: En çok balık için yarışılacaktır. 2. dalda tutulan balıkların toplam ağırlıkları dereceleri belirleyecektir. Eşit ağırlık çıkması durumunda adet sayısına bakılacaktır. Bu dalda ilk üçe giren takımlara ödül verilecektir.

Not: Kocaeli Sportif Amatör Olta Balıkçıları ve Doğal Hayatı Koruma Derneği’nin bu şartnamede değişiklik yapma hakkı saklıdır.

Ayrıntılı bilgi için:  www.kamader.org.trwww.kamader.com

E-mail adresi       :  kamader@gmail.com

Telefon :  0262 324 02 68 – 0532 748 45 11 – 0533 543 77 61 – 0532 512 72 40

BİLGİLER
tarafından 10 Temmuz 2016 - 00:01 tarihinde yayınlandı.
OKUNMA
Bu Yazı Şuana Kadar 2.412 views kez Okunmuştur.
ETİKETLER
PAYLAŞ
Yorum yapın
İsim
:
E-Posta
:
WebSite
:
Yorumunuz
:

 

Güvenlik *

Sapanca Lake Başvuru
Üye Girişi
Kullanıcı Adı
:
Şifre
:
Şifremi Unuttum?
Facebook Sayfamız
Etkinlikler

KAMADER 16. ULUSLARARASI SAZAN BALIĞI ..

tüm yazıları için tıklayın...
KAMADER-2021-Genel-Kurul-ilani

GENEL KURUL İLANI

tüm yazıları için tıklayın...

KAMADER KOCAELİ 2020 YILI ETKİNLİK PLA..

tüm yazıları için tıklayın...

CARP WARS SAPANCA LAKE 2019’DA, ..

tüm yazıları için tıklayın...
Son Yorumlar